Szeszes italok - korszerűbb EU-szabályozás
Az Európai Bizottság javaslatot tesz a szeszesitalokkal kapcsolatos szabályozás korszerűsítésére.
A jövőben három kategóriát ismerne az EU: a párlatokat, a különleges szeszes italokat és az egyéb szeszes italokat. A termékek címkéinek útba kell igazítania a vásárlót.
Az új előírásrendszer a korábbinál könnyebben alkalmazható, egyértelműbb, és a szabályok az új technikai elvárásoknak is megfelelnek. A szöveg jól meghatározott ágazati politikát körvonalaz, amelyben a jelenlegi termékleírások alapján három termékkategória különül el. A javaslat az európai uniós földrajzi jelzések világpiaci védelme érdekében épít a megfelelő nemzetközi követelményrendszerekben foglaltakra.
Mariann Fischer Boel, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős EU-biztos szerint az új szabályok a fogyasztók védelmét és tájékoztatását, valamint a megtévesztő gyakorlat megelőzését szolgálják, javítják a piac átláthatóságát, és elősegítik a tisztességes versenyt.
A változtatás célja emellett megőrizni az európai uniós szeszes italok EU-n belüli és világpiaci hírnevét. A szabályozás ennek érdekében figyelembe veszi a szeszes italok gyártásában meglévő hagyományokat, s kritériumokat határoz meg az új földrajzi jelzések elismerésére. Technológiai újítások bevezetésére akkor kerülhet sor, ha azok a minőség javítását szolgálják.
A gyártás és a címkézés alapján az új szabályozás a szeszes italokat három jól meghatározott kategóriába sorolja: párlatok, különleges szeszes italok és egyéb szeszes italok. A fogalommeghatározások továbbra is tiszteletben tartják a minőségi termelés hagyományos gyakorlatát, de kiküszöbölik a korábbi fogalmak hiányosságait, elégtelenségeit, és a technológiai fejlődésnek megfelelően aktualizálják is őket.
(Forrás: www.tozsdeforum.hu)
Az új előírásrendszer a korábbinál könnyebben alkalmazható, egyértelműbb, és a szabályok az új technikai elvárásoknak is megfelelnek. A szöveg jól meghatározott ágazati politikát körvonalaz, amelyben a jelenlegi termékleírások alapján három termékkategória különül el. A javaslat az európai uniós földrajzi jelzések világpiaci védelme érdekében épít a megfelelő nemzetközi követelményrendszerekben foglaltakra.
Mariann Fischer Boel, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős EU-biztos szerint az új szabályok a fogyasztók védelmét és tájékoztatását, valamint a megtévesztő gyakorlat megelőzését szolgálják, javítják a piac átláthatóságát, és elősegítik a tisztességes versenyt.
A változtatás célja emellett megőrizni az európai uniós szeszes italok EU-n belüli és világpiaci hírnevét. A szabályozás ennek érdekében figyelembe veszi a szeszes italok gyártásában meglévő hagyományokat, s kritériumokat határoz meg az új földrajzi jelzések elismerésére. Technológiai újítások bevezetésére akkor kerülhet sor, ha azok a minőség javítását szolgálják.
A gyártás és a címkézés alapján az új szabályozás a szeszes italokat három jól meghatározott kategóriába sorolja: párlatok, különleges szeszes italok és egyéb szeszes italok. A fogalommeghatározások továbbra is tiszteletben tartják a minőségi termelés hagyományos gyakorlatát, de kiküszöbölik a korábbi fogalmak hiányosságait, elégtelenségeit, és a technológiai fejlődésnek megfelelően aktualizálják is őket.
(Forrás: www.tozsdeforum.hu)