Sonkamustra húsvét előtt
"Húsvét közeledtével szigorúbban ellenőrzik a sonkákat és csokoládéfigurákat.
A húsvéti időszakban szinte minden család vásárol húsvéti sonkát és csokoládényulat. Néha azonban csak otthon derül ki, hogy a sonka valójában nem is sonka, a csokoládéfigura pedig nem kakaóból és kakaóvajból, hanem növényi zsiradékból készült.
Ezért február 1. és április 14. között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálata is kiemelten vizsgálja a szezonális termékeket, azaz a húskészítményeket, a sonkát, a tojást, az üreges csokoládéfigurákat és a pisztáciát. Ez idő alatt több megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás foglalt le és semmisített meg ismeretlen származású, lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű, mikrobiológiailag szennyezett, vagy kísérő okmányok nélküli élelmiszereket. Az eddig kiszabott bíráság több tízmilliós nagyságrendű.
A húskészítményeknél a vásárlók mindig ellenőrizzék, hogy az adott termék hol készült, illetve hogy meddig fogyasztható – tanácsolja Helik Ferenc, a Fővárosi Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat igazgatóhelyettese. Fontos továbbá, hogy a fogyasztók csak engedélyezett helyeken vásároljanak, ne pedig ideiglenes árusítóhelyeken. A szolgálat munkatársai több forgalmazónál találtak import húskészítményeket, amelyeken nem volt magyar nyelvű jelölés, illetve a gyártók nem az uniós előírásoknak megfelelően tüntették fel a termékek fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idejét."
(Forrás:www.24ora.hu)
Ezért február 1. és április 14. között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálata is kiemelten vizsgálja a szezonális termékeket, azaz a húskészítményeket, a sonkát, a tojást, az üreges csokoládéfigurákat és a pisztáciát. Ez idő alatt több megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás foglalt le és semmisített meg ismeretlen származású, lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű, mikrobiológiailag szennyezett, vagy kísérő okmányok nélküli élelmiszereket. Az eddig kiszabott bíráság több tízmilliós nagyságrendű.
A húskészítményeknél a vásárlók mindig ellenőrizzék, hogy az adott termék hol készült, illetve hogy meddig fogyasztható – tanácsolja Helik Ferenc, a Fővárosi Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat igazgatóhelyettese. Fontos továbbá, hogy a fogyasztók csak engedélyezett helyeken vásároljanak, ne pedig ideiglenes árusítóhelyeken. A szolgálat munkatársai több forgalmazónál találtak import húskészítményeket, amelyeken nem volt magyar nyelvű jelölés, illetve a gyártók nem az uniós előírásoknak megfelelően tüntették fel a termékek fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idejét."
(Forrás:www.24ora.hu)