Kifestőkönyvben a komáromi ládák motívumai

Kifestőkönyv jelent meg a komáromi tulipános ládák motívumairól, hogy az utókor számára is megőrizhessék e ritka népművészeti kincseket. A tatabányai székhelyű Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület gondoskodik a rendhagyó hagyományőrzésről.  

A kifestőkönyvben a minták sokszínűsége is megjelenik, illetve történetükről leírás is található majd a kis könyvecskében. Több éve készülnek a könyv kiadására, részletes kutatás előzte meg a megjelenést. A könyvet népszerűsítendő ládafestő workshopok és a tulipános ládákról szóló előadások is várták az érdeklődőket.  

 

Az egyik tulipános láda

Az egyik tulipános láda

 


A kifestőkönyv a tulipános ládafestés négy stílusát mutatja be színes fotókkal, melyek mellett a fekete-fehér motívum is látható. Ki-ki eldötheti, hogy a kép alapján festi ki a mintát, avagy a képzeletére bízza a színezést.  


A Magyar Művészeti Akadémia és a Csoóri Sándor Alap is támogatta a komáromi tulipános ládákról szóló projektet, melynek egyfajta összegzése a kifestő. A tatabányai székhelyű Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület jelentette meg a könyvet. 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Fotó: arcanum.hu