Időben gondoljunk a szúnyogok elleni védekezésre

A hazai nyarak sajátossága, hogy amint lemegy a nap, elkezdenek döngicsélni a szúnyogok. Ha az otthonunkról van szó, a klasszikus szúnyoghálóval sok kellemetlenséget megelőzhetünk.

Ne fújjuk tele éjszakára a szobát

 

Sokan esküsznek a konnektorba dugható rovarriasztókra, és tényleg érdemes használnunk ezt a megoldást, bár van aki vitatja hatékonyságát. A rovar spray-k, füstölők nem biztos, hogy egészségesek, főleg gyerekek esetében érdemes elgondolkozni azon, hogy a kicsik is beszívják a vegyszert. Zárt térben, szobában jobb, ha nem használunk a levegőben megmaradó rovarriasztó termékeket; a spray-knek kirándulásnál több hasznát vesszük.

 

Ha otthon az éjszakákat, estéket nem szeretnénk szúnyogmuzsika mellett tölteni, akkor már a szezon előtt szerezzünk be szúnyoghálót, és tegyük fel az ablakokra.

 

A rovarháló ősi találmány, és a világon sok helyütt, ahol súlyos betegségeket lehet kapni a rovaroktól, még ma is életmentő egy-egy moszkítóháló.

 

A nyuszik és a szúnyogok találkozása nem szerencsés

 

A szúnyogháló használata mellett bármennyit lehet nyitva az ablak, nem fognak zavarni a rovarok. Azoknak is nagy segítség ez, akik félnek a méh- vagy darázs csípéstől  - és ők nem kevesen vannak -, hiszen az apró lyukú hálón semmilyen bogár, rovar nem tud átjutni.

 

Nemcsak az emberek, a  háziállatok számára is fontos a szúnyog mentes otthon. Vannak olyan állatok, például a nyuszik, akiknek egy életveszélyes betegséget, a mixomatózist jelenthet egy fertőzött szúnyog- vagy bolhacsípés. Az állatorvosok oltást javasolnak még akkor is, ha a város kellős közepén, a szobában nevelgetjük törpenyulainkat.

 

Vérszívó szúnyog

 

Nem kell szögeket verni az ablakkeretbe

 

A szúnyogháló felszerelése sokaknak azért okoz fejtörést, mert nem akarják az ablakkeretet szegeléssel megsérteni. Hiszen valahogy rögzíteni kell a háló anyagát a széleken. Amennyiben albérletben lakunk, akkor problémát jelenthet, hogy nem tudjuk a berendezést ilyen formában ‘átalakítani’.

 

Ennél ablak-barátabb az a módszer, ha ragasztószalaggal rögzítjük a hálót. Ám hihetetlenül egyszerűen megoldjuk a problémát, amennyiben eleve öntapadós hálót szerzünk be.

 

A tépőzáras szúnyogháló gyakorlatilag a legfejlettebb és legkörnyezetbarátabb módszer a belső tér biztonságossá tételére.

 

Könnyen méretre szabhatjuk és feltapaszthatjuk, és pár percen belül kívül rekesztjük a rovarokat.