Egyre több kerékpárút épül Tatabánya térségében

Tatabánya környékén rengeteg kerékpárút újult meg a közelmúltban, nemrég óta az ipari park üzemei is könnyebben elérhetőek kétkerekűvel. Április 27-én jelentették be, hogy a Tatát és Bajt összekötő kerékpárutat is elkezdik építeni, élénkítve a térség biciklis vérkeringését. 

Az elmúlt években nagyjából ötven kilométernyi kerékpárutat alakítottak ki Tatabánya, Tata és Oroszlány térségében, de a fejlesztések nem állnak le. Tatabánya már kerékpáros összeköttetésben áll Oroszlánnyal, onnan tovább lehet tekerni a kamalduli remeteség majki műemlékegyüttese felé, ahol 1,6 milliárd forintos fejlesztés zajlik. Az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpáros hálózat is elérhető Tatabányáról, Tatán át kell haladni Dunaalmásig az élményért.  

Április végén a Tata és Baj közti útszakaszt egészítik ki a biciklivel közlekedők számára. Teljeskörű építkezés várható, nemcsak az aszfaltozásra, hanem a vízvezetékek és a közvilágítás korszerűsítésére is fordítanak figyelmet.  
 
 
A tatai kerékpárkölcsönző
A tatai kerékpárkölcsönző
 

 
Tata polgármestere, Michl József úgy nyilatkozott, hogy ezen felül a csapadékvíz elvezetését is megoldják, ősszel pedig már a korszerű kerékpárúton tekerhetnek a környékbeliek. 1260 méter új burkolat kerül a tervezett szakaszra, amely egészen a tatai vasútállomásig vezet majd. 

A korszerűsítést uniós támogatásból finanszírozza a városvezetés, összesen 286 millió forintot kaptak rá. Ahogy Michl kifejtette, a most épülő kerékpárúttal Szomód, Vértesszőlős és Dunaalmás után már a negyedik szomszédos település is elérhető lesz Tatáról biciklivel.  

Michl József közösségi oldalán arról is posztolt, hogy a városban hamarosan elérhető lesz az új kerékpárkölcsönző rendszer is, a biciklikről már fotót is a nyilvánosság elé tárt. A Kombi bike egy EU-s pályázat lévén született meg, a Határon átnyúló mobilitás javítása címet viselte a kiírás. A szlovákiai Komáromot és Tatát hivatott összekötni a pályázat, melynek keretén belül 92 bicikli kölcsönözhető a tóvárosban, a parkolók az Építők parkja mellett kaptak helyet, hamarosan használhatóvá válik.
  

 

M. A.

Forrás: MTI
Fotó: Michl József/ Facebook