Az egykori Bányakórház helyén jól halad az új gimnázium építése

A Modern Városok Program keretéből 91 milliárd forintot fordíthatott Tatabánya a város fejlesztésére 2022-ig, köztük kiemelten az egykori Bányakórház épületének rendbetételére. Az 1900-as évek elején épült létesítményt katolikus gimnáziummá alakítják.

Várhatóan a 2022/23-as tanévben már megkezdhetik az oktatást a Szent Margit Gimnázium új épületében. A Székesfehérvári Egyházmegye 5,2 milliárd forintos projektjét 4 vállalat konzorciumban valósítja meg:
A ZIB Komplex Kft, a Valid Solution Kft, az Octopus Invest Kft, valamint a Rabel-Dekor Kft.
 

Várhatóan a 2022/23-as tanévtől kezdve birtokba vehetik a diákok a felújított iskola épületét
 
A régi kórház épületének felújítása évek óta napirendi téma volt a városban, viszont a munkálatok megkezdésével a 120 éves épület főépülete megújul, valamint egy szerkezetkész tornacsarnokot alakítanak ki és elvégzik a telekhatáron kívüli közművek kiépítését is.
 
Az épület felújítása és átalakítási munkálatai már javában folynak, kicserélték a nyílászárókat és a villamos szerelvényeket is, valamint jól haladnak a burkolási munkálatokkal is. A területen napi szinten 80-100 szakember dolgozik.
 
A felújítás során 11 ezer köbméternyi földet termelnek ki, kb 3100 négyzetméternyi falat alakítanak ki és 1140 négyzetméteren lecserélik a tetőszerkezetet. Az ingatlanban 3000 négyzetméternyi padlóburkolatot építenek és több mint 3700 négyzetméternyi linóleumot is lefektetnek.
 
A munkálatok során nagyon sok rossz állapotú építményt bontottak el. Az épületbe 2000 köbméter betont és 180 tonna vasat építettek be, valamint 140 ajtót és 200 ablak került beépítésre eddig.
 
A járvány lassította a felújítást, de ha minden rendben zajlik, akkor jövő szeptemberben birtokba vehetik az új épületet a Szent Margit Gimnáziumba járó diákok.
 
Bencsik János miniszterelnöki biztos közösségi oldalán kérdésre feltett válaszában kifejtette, hogy a főépület 2021 utolsó negyedévében, a tornacsarnok, az aula és a kültéri udvar 2022 nyarának végére készülhet el.

 

BG

Forrás: Magyarépítők, Világgazdaság, Kemma, Bencsik János Facebook oldala
A képek illusztrációk