Átadták a volt tiszti kaszinó felújított épületét

Átadták Tatabányán az 1924-ben épült Tulipános Házat, amely bányászati kaszinóként működött. Az épületben közösségi teret, bányászati bemutató múzeumot és interaktív játszóházat is kialakítottak.

A Modern Városok Program keretében 1,4 milliárd forintból újították fel az 1924-ben épített létesítményt.
 
Interaktív játszóházat alakítottak ki az épület alagsorában
 
Sámuel Botond, a Vértes Agórája ügyvezetője elmondta, hogy előzetes regisztráció szükséges a házban vezetett túrához. December elejétől az épület teljes körűen látogatható lesz.
 
A Tulipános Házat 1924-ben Toroczkai Wigand Ede tervei alapján a Magyar Állami Kőszénbánya Rt építette, szecesszióba visszanyúló magyaros stílusban, az ablakok körül tulipános motívumokkal díszítve.
 
A 3000 négyzetméteres épületet a világháború végéig bányászati kaszinóként, később pártbizottsági székházként, majd vállalati telephelyként használták.
 
Az épületet 2009-ben műemlékké nyilvánítottak, de most visszanyerte eredeti formáját. A létesítmény turisztikai-közösségi színtérként is szolgál, alagsorában egy bányászati témájú interaktív játszóházat alakítottak ki. Az élményközpontnak kettős szerepe van: az ismeretterjesztés és a szórakoztatás: a látogatók megismerkedhetnek a virtuális és a kiterjesztett valóság élményével.
 
 
BG
Forrás: MTI, Vértes Agórája, CsodálatosMagyarország
A képek illusztrációk