Átadták a megújult Puskin Művelődési Házat Tatabányán

Megújult Tatabányán a bánhidai városrész közösségi színtere, a Puskin Művelődési Ház.

Idén év elején az Agora Nonprofit Kft - A Vértes Agorája égisze alatt működő művelődési házak közül kettő, fontos mérföldkőhöz érkezett februárban: Bánhidán a Puskin Művelődési Házban befejezték, Felsőgallán a Széchenyi István Művelődési Házban pedig elkezdték a felújítási, korszerűsítési folyamatokat.
 
Új hangtechnikát kapott a Puskin Művelődési Ház
 
A Tatabányai Helyi Közösség akciócsoport tagjai és az Agora Nonprofit Kft munkatársai közösen dolgozták ki a Hagyomány és megújulás a közösségi művelődésben Tatabányán elnevezésű közösségi fejlesztési stratégiát, melynek célkitűzése, hogy a közösség aktivitásával új lendületet kapjon a helyi közösségi-kulturális élet.
 
A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-7.1.1-16 Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva elnevezésű felhívásra született. A helyi projektek  750.000.000 Ft összegű támogatását az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. 
 
A támogatás lehetővé teszi a helyi közösségek által megálmodott programok megvalósításához szolgáló eszközök beszerzését, valamint a városrészi művelődési házak korszerűsítését, tereik megújítását. A művelődési házak korszerűsítése 223,5 millió forintból valósulnak meg. Az érintett létesítmények: Puskin Művelődési Ház (Bánhida), Széchenyi István Művelődési Ház (Felsőgalla), Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon, KPVDSZ Művelődési Ház (Újváros).
 
Elsőként a bánhidai Puskin Művelődési Ház újult meg. A felújítási munkálatok során a közösségi színtér meg- és felújítása mellett új bútorzatot kapott, valamint modern hang- és fénytechnikát szereztek be, mellyel a rendezvényeket és látogatói igényeket szolgálják ki.
 
A felújított épület átadó ünnepsége zajlott június 2. vasárnapján egy egész napos programsorozattal. Az épület május óta fogad látogatókat, viszont az ünneplést most tudták megtartani. Az esemény délelőttjén a birtokbavételi ceremónián köszöntő beszédet mondott Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere és Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője, valamint megáldotta az épületet Gedő Attila plébános és Szilágyi Sándor református lelkész.
A jelképes nyitóeseményre a hagyományokat őrző szlovák nemzetiség tagjai dalcsokorral készültek.
 
Koradélutántól családi programokkal várták a látogatókat. A Puskin turnék keretében megtekinthették a művelődési házat és láthatták a Bánhidai Fotó Klub Alkotásaiból nyitott tárlatot. A vendégek élvezhették a néptánc- és nemzetiségi csoportok műsorait, valamint a Magyar Népmese Színház előadását is. A NépmesePont tárgyalkotó foglalkozásain megpihenhettek, ahol a gyerekek fajátékokkal töltötték el az időt.
 
Késő délután a The BlackBirds Beatles Emlékzenekar koncertje koronázta meg a napot.
 
A Puskin Művelődési Ház nemcsak a nemzetiségi, művészeti-, hobbi- és alkotóközösségnek ad otthont, hanem Tatabánya kedvelt közösségi színtere is. Egész évben színvonalas programokkal várják a látogatókat, melyhez a felújított körülmények még több élményt biztosítanak.
 
BG
 
Forrás: Puskin Művelődési Ház weboldala
A képek illusztrációk