A tatabányai Bridgestone gyárában elkészült a 35 milliomodik gumiabroncs

A tatabányai gyárban az eddig legyártott gumiabroncsokból a magyar sofőrök két alkalommal is tudna gumit cseréltetni. A Bridgestone megalakulása óta folyamatosan növeli kapacitását: elérték, hogy  évi 6,5 millió gumiabroncsot tudjanak kigördíteni a gyárból.

A tatabányai Bridgestone EMIA csoport prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebességindexű, személyautó és terepjáró-abroncsokat 230 féle méretben készítenek. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően évről évre egyre jobban növeli hatékonyságát. A gyárat 2017-ben 85 milliárd forintos beruházással bővítették, megkétszerezve az évi 1,8 millióról 3,6 millióra növelve gyárkapacitásukat.
 
Kigürdült a Bridgestone gyárból a 35 milliomodik gumiabroncs
 
A következő beruházás 2019-ben történt, amikor a teljes gyárat átalakították: ekkora több mint 60%-ban digitalizált megoldásokat használtak. A mesterséges intelligencia alapú EXAMATION minden gumiabroncsról adatokat gyűjt, tárol, elemez, ezálta kiemelkedő minőséget biztosít.
 
Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Az úgynevezett Bird X technológia is fontos szerepet játszik gyárunk működésében, hiszen a hagyományos és az érintésmentes technológia együttesen biztosítja számunkra a rugalmasságot a piaci igények kiszolgálásához."
 
A cég beszállít az Audinak, BMW-nek, Mercedesnek és a Volkswagennek is. A digitális átállás során nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a kollégák naprakész ismeretekkel rendelkezzenek, emiatt informatikai képzéseket biztosítanak a termelésben dolgozóknak. Az általuk alkalmazott "okos alapanyag" technológia segítségével a gyáron belül előkészített alapanyagok és félkész termékek útját online is követhetik a szakemberek.
 
A fejlesztésekkel nem állnak le: az „Our Way to Serve” kötelezettségvállalásának keretében folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, melyekkel tovább csökkenthetik tevékenységük környezeti hatásait, illetve javíthatják folyamataik energiahatékonyságát. A céljuk, hogy 2030-ra a cég széndioxid-kibocsátását a felére csökkentsék, 2050-re pedig teljes anyagfelhasználását fenntartható forrásból fedezzék. A Bridgestone valamennyi európai gumiabroncs-gyára kizárólag zöld villamos energiát használ fel. A tatabányai gyáregység 2020 márciusa óta megújuló energiaforrásokból fedezi a teljes villamos energia szükségletét.
 
BG
Forrás: Autószektor