A kenyér maga az élet - Tatabánya

Tatabánya - Augusztus 20-a az új kenyér ünnepe, a kenyerek megszentelésének napja is. Ünnepeljük, hisz ez legfontosabb élelmiszerünk. Hosszú az az út, amíg a földeken termő gabonából az asztalunkra kerül a kenyér.
Akóts István művezető a Tatabányai Sütőipari Kft-nél. Több generációs pékcsaládból származik. Már édesapaja és nagyapja is a kenyérsütéssel foglalkozott. Szerinte a kenyér olyan, mint az élet: lassan, sok munkával nyeri el végleges formáját. Ember és természet közösen gondoskodik a mindennapi betevő falatról.

Mezőgazdászok, malmosok, pékek szorgalma és természetesen megfelelő időjárás szükségeltetik ahhoz, hogy a kenyér pont olyan illatos, ízes legyen, mint ahogy szeretjük. Tatabányán máig a hagyományos, régi módszerrel készül a kenyér. A kovász bekeverésétől nyolc óra telik el, amíg a kész kenyér kijön a sütőből. Délben érkezik a következő reggel kenyerének kovászolója. Lisztet, vizet és élesztőt kever össze, majd öt órán át hagyja pihenni az alapot. Minden itt dől el, a kovásztól függ, milyen lesz a kenyér az asztalunkon. Ha letelik az öt óra, bedagasztják a masszát, és újabb ötven percet áll, hogy megérjen.

A hatalmas "csészék" háromnegyedig vannak, mikor belekerül a tészta. Egy óra múlva viszont olyanná válik, mintha egy óriás gombócos fagyija lenne. Kidudorodik, kipúposodik a tartójából. Ezután kézzel mérik ki a kenyereket, majd géppel gömbölyítik. A végső formáját azonban ismét az ember adja, hisz ő lesz az, aki hosszúkásra alakítja. Az alapanyag végül a kemencébe kerül, hogy egy egy órás sülés után illatos, forró kenyerek jöjjenek ki. Átlagosan naponta hetvenöt-nyolcvan, hétvégén kilencven mázsa ínycsiklandó kenyér kerül a kétszáznegyvennyolc üzletbe. Ilyenkor, ünnepekkor azonban még több finomság készül. Akár százharminc-száznegyven mázsát is megsüthetnek egy nap alatt. Hogy pék legyen valaki, ahhoz elhivatottság kell.

Ha például éjjel három óra körül biciklist látunk az utcán, akkor valószínű, valamelyik pék megy éppen, hogy megsüsse a kenyerünket. Hiszen a termelésnek körülbelül 70 százalékkal éjjel történik. Napi tíz-tiznkét órán keresztül dolgoznak, gyakran ötven fokos hőségben. Pihenni pedig alig lehet. Hisz ha ők leállnának, hogyan kaphatnánk meg alapvető élelmünket, a kenyeret.

Forrás: http://www.24ora.hu

A kenyér maga az élet - Tatabánya - Szóljon hozzá!

Küldjön egy képeslapot ismerősének Tatabánya városról!

Tatabánya linkajánló: tatabanyalink.mconet.biz

A hír támogatója:

Weblap gyártás, Weblap menedzselés, Kereső optimalizálás. Klíma Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu