Megkezdődik a kisbéri katolikus templom felújítása

Megkezdődik a Kisbér főterén álló katolikus templom felújítása, a beruházásához a kormány 80 millió forinttal, a Győri Egyházmegye 60 millió forinttal járult hozzá - ismertette a győri megyés püspök.

Veres András hozzátette, a templom rekonstrukciója után felújítják a műemlék plébániaépületet. Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy tervszerű fejlesztés keretében öt év alatt mintegy ötmilliárd forint értékű beruházással állítják helyre Kisbér központját. Sinkovicz Zoltán polgármester ismertetése szerint első lépcsőben az önkormányzat megvásárolta a városközpontban lévő, betonpanelekből épült áruházat, majd az ingatlant elbontják. Magyaros László plébános elmondta, öt éve oldották meg a templom csapadékvíz elvezetését. A felmérések szerint már hozzá lehet kezdeni a falak sótalanításához, víztelenítéséhez és szigeteléséhez. A teljes külső vakolat cseréje mellett restaurálják a tornyokon és a köztük lévő szobrokat, valamint új nyílászárókat kap az épület.

 

Megkezdődik a kisbéri katolikus templom felújítása

 

Kisbér barokk stílusú, csonka tornyú katolikus temploma a városközpontban található, felépítését 1783. március 19-én rendelte el gróf Batthyány Tódor. Késő barokk főoltárát és copf stílusú szószékét 1788-ban készítették. A templomban található a Mária Terézia által 1770-ben a kisbéri plébániának ajándékozott Krisztus a kereszten című festmény. Az 1889-ben készült főoltárkép Mária mennybevételét ábrázolja. A templomot 1825-ben gróf Batthyány Antal József klasszicista stílusban átépíttette és két csonka toronnyal bővíttette. A belő teret 1938-ban Döbrentei Gábor tervei alapján freskókkal díszítették. A festett üvegablakokat Mohay Attila készítette 1982-ben. Az épület külseje, szerkezete 1825-től nem változott, hangulatában, stílusában szervesen illeszkedik a kastélyparkhoz és a Batthyány-kastélyhoz.

 

MTI/T.D.