Komárom-Esztergom megyében kilencezernél több embernek igényeltek bértámogatást

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására létrehozott Gazdaságvédelmi akcióterv keretében Komárom-Esztergom megyében eddig 9287 dolgozónak igényeltek különféle bértámogatásokat - mondta Schanda Tamás Esztergomban, ahol a Spori Print Vincze Kft. nyomdájában adott át támogató okiratot.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára megjegyezte: 632 dolgozó számára munkahelyteremtő bértámogatásra, 8655 ember esetében pedig munkahelyvédelmi bértámogatásra nyújtottak be igényt a megyében. Az utóbbiak közé tartozik a Spori Print Vincze Kft. nyomdájának 37 munkatársa. Vincze Ferenc, a nyomda tulajdonosa elmondta, cégük legnagyobb megrendelője a Suzuki. Itt nyomják az összes Esztergomban előállított autóhoz átadott fedélzeti dokumentációt, 21 nyelven. A gyár leállása után a munkatársakat két csapatra osztották, mindkét társaság három napig hat órát dolgozott más megrendeléseken.

 

Komárom-Esztergom megyében kilencezernél több embernek igényeltek bértámogatást

 

Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese köszöntőjében kiemelte, hogy a gyár 13-ától újraindítja a második műszakot, így a nyomda is újra teljes kapacitással dolgozhat. A gyárvezető biztatónak nevezte, hogy míg a korábbi válság mélypontján 70-80 százalékkal esett vissza az új autók értékesítésére, most a szektor csak 40 százalékos csökkenést szenvedett el, a Suzukinál 25-30 százalék ez az érték. A Spori Print Vincze Kft.-t 1992-ben alapították, első nagyobb telephelye a Suzukitól 200 méterre található. Az autógyár 1994-ben vette fel beszállítói közé a vállalkozást. A társaság 2013-ban új üzemcsarnokot épített közel 200 millió forintos beruházással, 40 főt foglalkoztatnak. Éves árbevételük 2018-ban 540, 2019-ben 650 millió forint volt.

 

MTI/T.D.