Hamarosan aranyozzák a bazilika keresztjét

Az egész világon nem használtak még olyan állványozási technikát, amilyennel az Esztergomi Bazilikát renoválják. Az ország legnagyobb és egyik legszebb temploma 2023-ra éri el ismét teljes pompáját, addig tartanak majd a munkálatok. A folyamat további különlegessége, hogy az épületet még így is használhatják a hívek.  

Az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház felújítási folyamatai 2023-ig tartanak majd. Az épület több tekintetben is kihívást jelenthet a kivitelezőnek, hiszen fontos, hogy a bazilika látogatható legyen, emellett könnyű hozzáférést kell biztosítani a munkásoknak egy egyedülálló építmény homlokzatán, a kupolán lévő kereszt pedig nem mozdítható, azt az épületen aranyozzák majd újra.  
 
A kereszt különleges körbeállványozása a napokban megtörtént, így a kupolán dolgozhatnak rajta a szakemberek. A belső állványozás is kész, így a freskókat is renoválhatják már. Nemsokára a tambur oszlopokat állványozzák majd, valószínűleg szintén egyedi rendszereket kapnak a díszítő elemek.
 
 
A belső állványozás
A belső állványozás
 
 
Még 2020 őszén kezdték meg az állványok felállítását az Esztergomi Bazilika körül. A munkálatok során a kivitelező Belvárosi Építő Kft.-t a Térállvány Kft. munkatársai segítik, akik különleges állványozási technikáikról ismertek. Layher állványrendszereket vetnek be.  
 
Az állvány a szokásostól eltérően nem a földről indul, így a hívek és érdeklődők látogathatják a bazilikát. Az épület adottságait tekintve egy olyan szerkezetet kellett megalkotni, amely egy 26 méter fesztávolságú hídszerkezet, de elbír nagyjából nyolcvan tonnát. A kihívást a szakemberek teljesítették, és a világon egyedülálló technikát alkalmaztak. Az egymástól 26 méterre lévő ablakpárkányokra nagy teherbírású, egyedileg legyártott és stabil Layher Allround Bridge szerkezetet rögzítettek. Ehhez kapcsolták hozzá a munkaállványzatot.  
 
Ahogy a Layher vállalat fogalmaz, az Allround állványrendszer alapelemeiből néhány speciális Bridge elemmel kiegészítve megépíthetők nagy fesztávú áthidalások, vagy mint a Bazilika esetén, rendkívüli teherbírású tartószerkezetek. Előnye, hogy könnyen hozzáférhető az épület bármeny része.  

 

M. A. 

Fotó: Nagy Mihány/ magyarepitok.hu