Elkészítették a nyergesújfalui ipari parkot védő gát

Közel 1 km hosszúságban készítették el a Nyergesújfalu-Dunaalmás öblözet és a nyergesújfaui ipari park árvízvédelmi biztonságát megteremtő gátrendszert.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy az 1970-es évektől kezdve a térségben 4 jelentős árhullám vonult le, azóta pedig 120 cm-rel magasabb tetőzésekre lehet számítani. A térség iparosodása miatt megnőtt a veszélyeztetett vagyoni érték.
 
Elöntötte az árvíz a települést 
 
A térségben Tát és Komárom után Nyergesújfaluban készültek el a védművek. 2022-ben elkezdődik az esztergomi gátak építése is, ami sok évig biztosítja majd a térség árvízi biztonságát.
 
Németh József, az üzemeltető Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője mondta el, hogy a beruházás több mint 2 milliárd Ft-ba került. A védműveket az eddig legmagasabb árvízszint fölé, 150 cm-re tervezték.
 
Magasparttá alakították a természetes domborzatot a gátrendszer első 120 m-es szakaszán, majd földtöltés építésével 900 méteren biztosították az árvízvédelmet. 60 ezer köbméternyi anyagot használtak fel a létesítmény megépítéséhez.
 
Árvízvédelmi zsilipet és szivattyúállást létesítettek a gát és a Sándor-patak keresztezésében, emellett a torkolati szakaszon, a patakon érkező, gyors lefolyású árhullámok miatt egy 30 ezer köbméteres víztározót hoztak létre. Egy nagy teljesítményű szivattyút telepítettek a tározótérben összegyűlt víz átemelésére.
 
Mihelik Magdolna, Nyergesújfalú polgármestere elmondta, hogy az ipari parkban működő 14 vállalkozás telephelye mellett a város lakott területeit is megvédi a gát. Felhívta rá a figyelmet, hogy 2013-ban az árvíz után elkészített nagyobb vízállással térképeken a Sándor-patak visszaduzzadása miatt a Május 1. tér és környezete a város közepéig elöntött területként jelent.
 
Mihelik Magdolna kiemelte, hogy figyelembe vette a lakosság és a horgászok igényeit a vízügy, ezért egy parkolót alakítottak ki a töltés végén. A vízfelületet egy rendezett lejárón keresztül közelíthetik meg.
 
2022 elejére el fog készülni a Toray Industries Hungary Kft 127 milliárd forint értékű beruházása. Japán egyik legnagyobb vegyipari vállalata, az 50 hektáros területen épülő üzemében lítiumakkumulátorokhoz szeparátorfilmet gyártanak majd. A cég 200 új munkahelyet fog teremteni.
 
BG
Forrás: MTI