Az esztergomi kórházba oxigénterápiás részleget alakítanak ki

Magyarországon elsőként az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban alakítanak ki túlnyomásos oxigénkamrát.

Közbeszerzési eljárást írtak ki a Vaszary Kolos Kórházban a túlnyomásos oxigénterápiás részleg kialakítására. A beruházás 650 millió forint állami támogatásból valósul meg.
 
A kezelés hatására a betegek vérének oxigénszintje a normál érték 20-szorosára is megnövekedhet
 
Az első államilag finanszírozott oxigénkamra 457,5 négyzetméter alapterületű épületben kerül kialakításra, ahol egyszerre 11 beteget tudnak ellátni. A kezelések hazai finanszírozása jelenleg még kidolgozás alatt van.
 
Az oxigénkamrában egy repülőgép utasteréhez hasonlító kamrában ülve a betegek a normál szintnél kétszer-háromszor nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú, 100 százalékos oxigént lélegeznek be. A megemelt nyomás és tiszta oxigén hatására a betegek vérének oxigénszintje a normál érték 20-szorosára is megnövekedhet, így nemcsak a csak a vörös vérsejtek szállítanak oxigént, hanem az oxigén nagy mennyiségben beoldódik a véráramba
 
Az oxigénterápiával nagyon sokféle betegség kezelhető. Szén-monoxid-mérgezés, súlyos fertőzések vagy légembólia esetén életmentő a terápia, ebben az esetben a kórházi háttér elengedhetetlen. A terápia alkalmas a cukorbetegek és érbetegek esetében a nem gyógyuló sebek kezelésére is.
 
BG
Forrás: MTI, Kemma
A képek illusztrációk