A mocsai szennyvíztelep 320 millió forintból újult meg

Közel 320 millió Ft összegű Európai Uniós támogatásból fejeződött be a 23 éve épült mocsai szennyvíztelep. A felújítást követően a létesítmény megfelel a környezetvédelmi előírásoknak.

Onine Sajtótájékoztatóval zárták le a fejlesztést, melyen a beruházás részleteiről is osztottak meg információkat.
 
Az új telep 350 köbméter kapacitással közel 2200 embert szolgál ki naponta. A megtisztított szennyvizet pedig egy rendezett, nyitott árkon keresztül a Kocs-Mocsai-vízfolyásba vezetik el- mondta el Udvardi Marianna polgármester.
 
 
A polgármester megköszönte a kivitelező Penta Kft munkatársainak és a felújításban résztvevőknek a közreműködést.
 
Mócsán 1998 óta működött a szennyvíztelep, mely több mint 20 év alatt technológiailag elavult és elérte tisztítókapacitásának határát. A korszerűsítés azért vált égetően fontossá, mert a telep nem felelt meg a környezetvédelmi előírásoknak és középtávon sem lehetett biztosítani, a biztonságos üzemeltetés feltételeit.
 
A kivitelező cég ügyvezetője Borbély Máté István és Németh Norbert projektvezető egy bemutatót tartott. Korábban is részt vettek már több hasonló beruházásban, de a decemberi műszaki átadás-átvétel egybeesett a vállalat 30. fennállásának évfordulójával, ezért a fejlesztés közel áll hozzájuk.
 
Németh Norbert projektvezető elmondta, hogy a telep elavult állapotban volt és a munkálatok során új medencét kellett építeniük, hogy kiváltsák teljesen a régi, egy medencében működő rendszert. Ezzel a korszerűsítéssel szét lehetett választani a fázisokat levegőztetésre és biológiai lebontásra. A kezelőépület belső részén elkészült az informatikai rész és a folyamatirányítási rendszer, ami biztosítja, hogy az üzemeltető online hozzáférjen a telephez és szükség esetén beavatkozhasson. A csövek és a régi vezetékek is kicserélésre kerültek. Elhelyeztek egy Dízel aggregátort is, ami áramszünet esetén tovább üzemelteti a szennyvíztelepet.
 
BG
Forrás MTI, Magyar Nemzet