Tatabánya

Lakásfelújítás: amire érdemes hitelt felvenni

Lakásfelújítás: amire érdemes hitelt felvenni

Mennyire vagyunk elégedettek otthonunkkal, hányan terveznek változtatást, és miből fedezik azt? A meglevő lakásunkat is legtöbben a legszívesen felújítanánk, és tervezgetünk rajta változtatást, de aki új lakást vásárol, annak általában első feladata, hogy változtasson új otthonán, állítja egy friss felmérés. 

Több mint félmilliós beruházás az átlagos


A megkérdezettek átlagosan 670 ezer forintot szánnának a lakásukra, hogy szebbé, jobbá tegyék. A legtöbben kifesteni, kitapétázni szeretnék a szobákat, ezt nagy számban követik azok, akik a bútorokat, háztartási gépeket cserélnék ki.


A legtöbben úgy vélték, ezt az összeget hitelből tudnák előteremteni. A magyarok 43 százaléka nyilatkozott úgy egyébként, hogy összességében elégedett jelenlegi otthonával - bár javítani való ezek szerint legtöbbünk szerint van rajta.
Honfitársaink negyede oldja meg a felújítási munkákat hitelből, és ez, mivel egy átfogóbb, egész lakásra kiterjedő felújítás tetemes költséggel jár, teljesen ésszerű megoldás. Akik hitelt igényelnek, átlagosan komolyabb összeget fordítanak otthonukra: a kölcsönt felvevőknél 685 ezer forint körüli összeg az átlag, amiből gazdálkodnak, és ennek egyharmada saját zsebből, a többi bank segítségével van előteremtve.


Legtöbbünknek eléggé egyértelmű, hogy lakásvásárláshoz, felújításhoz célszerű banki segítséghez folyamodni. Ez a kettő a legszélesebb körben elfogadott hitelcél a magyarok körében, ezt mutatja a friss felmérés.


Kamat, THM, futamidő lebeg a szemünk előtt


A legtöbben szerencsére odafigyelünk a kamatra és a THM-re. Igy azzal, hogy a teljes hiteldíj mutató a leglényegesebb tényező, és ez az, ami meghatározza, mennyire előnyös nekünk az adott konstrukció - és ez még a kamat mértékénél is fontosabb -, azzal tisztában vagyunk. A futamidő hosszát szintén a hitelt felvevők kilenctizede tartja kiemelkedően fontosnak. Sokan lényegesnek tartják még az előtörlesztés lehetőségét is.


Milyen típusú hitelek léteznek erre a célra?

Hogy milyen lehetőségekből válogathatnak, akik festést, nyílászárócserét, vagy vezetékcserét hajtanak végre?


Kimondottan lakásfelújításra igényelhető hitel abban az esetben, ha az ingatlan funkcióját nem változtatja meg a szerelés, átépítés. Emellett sokan személyi kölcsönből is - melynek nincs hitelcélja, amihez igazodni kellene - az otthonuk komfortját emelik. Amire érdemes ebben az esetben koncentrálni, azok a nagyobb összegű, nem gyorshitel jellegű, ezért kedvezőbb kamatozású verziók. Kivéve ha egyik napról a másikra vagyunk kénytelenek felújítást eszközölni, és nem fizeti a biztosító a károkat, ekkor a gyorsaság fontos szempont.


A lakástakarék pénztár (LTP) szintén egy lehetőség arra, hogy biztosítsuk a felújítás anyagi hátterét. Ennek a formának a sajátossága, hogy minimum négy évig gyűjteni kell a pénzt, viszont az állami hozzájárulás kimagasló megtakarítást tesz lehetővé. Ha időben elstartol az LTP szerződésünk, komoly pénzösszeggel tudjuk beépített, stabilan maradó átépítésekkel, javításokkal “upgradelni” otthonunkat.