Tatabánya

Különleges turista tippek Rómába visszatérőknek

Különleges turista tippek Rómába visszatérőknek

Az Örök Város bekalandozásához nem elég egy hétvége, de még egy hónap sem. A ‘világ köldöke’ olyan hihetetlen mennyiségű jelentős műalkotással és látnivalóval van tele, amelyet csak évek alatt lehet megismerni.

A világ egyik csodája - haladóknak

 

De a hangulatot egy rövidebb látogatással is meg lehet érezni, és aki beleszeret Rómába, az biztosan vissza akar térni.

 

A ‘kötelező körökön’ - mint a Colosseum, Trevi-kút - kívül gyakorlatilag végtelen mennyiségű látnivaló áll itt rendelkezésre. Hiszen csak a Vatikán múzeumaiban annyi érték van - a Sixtus kápolnától Raffaello stanzáin át a Laokón csoportig -, ami egy másik átlagos fővárosénak a sokszorosa.

 

Érdemes tehát, ha már többedszerre vagyunk itt, érdeklődésünknek megfelelően kiválasztani egy témát, és annak tükrében megismerkedni ezzel a csodálatos várossal.

 

Rejtett, néha morbid látnivalók

 

A már említett Vatikán is megér több napot, de akár a különleges, furcsa műemlékeket is felkereshetjük. Ilyen például az egyedülálló vízóra a Viale dell'Orologio-n, vagy a Trinitá dei Monti zárdájának csak egy látószögből értelmezhető, torzított freskói.

 

De a bennfentes turisták nagy kedvence a Máltai Lovagrend kulcslyukain át való nézelődés is - elképesztően szép pontjait látni innen Rómának. 

 

Műkincsekről már sokat volt szó, de kezdhetjük egy könnyedebb és kellemesebb módon is a közeledést Rómához. Számtalan gasztrotúrát szerveznek a városba, nem véletlenül.

 

Ki ne imádna utazni

 

Róma ízei

 

Ha a helyi konyhához szeretnénk közelebb kerülni, először is reggelizzünk egy nagyot. Kihagyhatatlan a nap eleji (majd pár közepi és végi), kávé, méghozzá kedvünk szerint caffé, cappuccino, doppio, ristretto, lungo esetleg corretto formában. Az itt cornettónak hívott croissant mellett még számos mesés péksüteményt - vagy éppen sós vonalon ciabattát, paninit stb. - fogyaszthatunk reggelire. És mint mindenhol Itáliában, rátölthetjük a fillérekbe kerülő facsart narancslevet.

 

A fantasztikus éttermek mellett - például a Trastereve negyedben - érdemes ‘piactúrákat’ tenni. A kirakatnak számító, híres piacok mellett felfedezhetünk olyan csodákat, mint a kevésbé ismert Mercato Trionfale - itt csak padlizsánból hatféle van.

 

Fagyit mindenképpen kell ennünk, és ha a műfaj világsztárjával szeretnénk találkozni, keressük fel a Gelateria della Palmát. Ha már nem először vagyunk az Örök Városban, és nem kell a Szent Péter Bazilikánál sorban állnunk, komolyabban elmélyedhetünk például a fagylaltozó ötven csokifagyija nyújtotta élményben. És ez csak pár gasztro tipp az ezerből. Rómával nem lehet eltelni!