Tatabánya

Így változott meg a Nike az évek alatt

Így változott meg a Nike az évek alatt

A Nike márkanév manapság már senki számára nem cseng ismeretlenül, hiszen cipőivel és sport kiegészítőivel szinte minden szaküzletben és sport webshopban találkozhatunk. Azt azonban kevesen tudják, hogy milyen múltra tekint vissza a márka, és hogyan vált az egyik legnépszerűbb, kétségkívül megfizethető termékeket gyártó céggé. 

Cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, mi a siker titka, és hogyan lettek világszerte híresek a Nike termékek.

 

Korszerűség a futócipő gyártásban

 

A Nike cég története egészen 1957-ig vezethető vissza, amikor az Oregoni Egyetem atlétikai edzője és egyik tanítványa közösen céget alapítottak. Történt ugyanis, hogy Bill Bowerman olyan cipőket szeretett volna viszontlátni az üzletek polcain, amelyekben tanítványai kényelmesebben tudnak futni. Ehhez társult Phil Knight és az általa megálmodott üzleti lehetőség, s ebből született, tulajdonképpen egy hirtelen ötletnél vezérelve a Nike márka és cég.

 

Knight már az egyetemi években foglalkozott a gondolattal, hogy olyan olcsó és jó minőségű cipőket kellene gyártani, amelyek a német futócipők egyeduralmát megtörnék. Tanára kezdetben nem volt egy véleményen vele, ám a tanítvány felkereste az Onitsuka Tiger sportcipő gyártással foglalkozó céget, és ott egy kitalált cégnévvel, a Blue Ribbon Sports névre hallgatóval igyekezett érvényesülni. Exportálni kezdett japán cipőket az USA-ba, és a Nike elődjének számító Tiger cipőket értékesítették különféle atlétikai versenyeken.

 

Könnyebb felsőrész, rugalmas talpszerkezet

 

Az évek során, ahogyan a vállalkozás termékei iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozott, igyekeztek a cipők minőségén is javítani, azokat a futáshoz, sportoláshoz mind alkalmasabbá tenni. Eleinte csak a felsőrész anyagát szerették volna megváltoztatni, könnyebbé téve azt, majd később a talpakat is átalakították. A rugalmas gumitalpak a futócipők elmaradhatatlan elemeivé váltak, amelyek nagyobb biztonságot is nyújtottak viselőjüknek.

 

Az 1967-es Marathon modell után 1979-ben született meg a jégtalp, a Nike Air Sole, amely esetében a talp belsejébe műanyag membránokat helyeztek, melyeket gázzal töltöttek fel. A Nike Air Max 1987-ben látott napvilágot, majd néhány évvel utána a Nike Air Jordan is, mely kifejezetten kosárlabda cipőként szolgálta az igények kielégítését. Az újítások sorában 2000-ben a Nike Shox volt a következő lépés, majd a Nike Free, amely azt az élményt igyekezett nyújtani a vásárlóknak, mintha mezítláb futnának.

 

Hírességek a Nike történetében

 

A márka népszerűsítésében nagy szerep jutott azoknak a hírességeknek is, akik előszeretettel viselték a Nike cipőit. 1973-ban Steve Prefontaine volt az első olyan futó, aki Nike cipőben versenyzett. Steve Ovett szintén Nike cipőben döntött csúcsokat és nyert Moszkvában aranyérmet. A márka termékeit továbbá nem kisebb nevek népszerűsítették, mint John McEnroe és Michael Jordan. A Sydney-ben, 2000-ben megrendezett Nyári Játékokon már 25 sportágban, összesen körülbelül 2000 atléta viselt különféle Nike termékeket.

 

60 000 pár Nike cipő a tengerben

 

Az ecipo.hu információi szerint 1990 májusában 60 000 Nike cipő esett a tengerbe egy vihar kapcsán. A Csendes-óceánon hánykolódó hajóból a vízbe esett lábbelik a következő négy-öt év során sodródtak partra, és a halászok a még kétségkívül hordható cipők összepárosítására többször rendezvényeket szerveztek. A Nike minőségére tehát tökéletes példa az is, hogy néhány évnyi sós vizes kaland, valamint a rájuk rakódott kagyló és moha sem kezdte ki azokat.