Tatabánya

Földi Imre nevét viseli a felújított tatabányai sportcsarnok

Földi Imre nevét viseli a felújított tatabányai sportcsarnok

Március 21.-étől Földi Imre nevét viseli a felújított tatabányai sportcsarnok. A legendás súlyemelőt a névadó ceremónián a népes közönség mellett olimpiai bajnokok, sportvezetők és politikusok ünnepelték.
Dr. Gyenesei István sportot felügyelő önkormányzati miniszter kiemelte: keveseknek adatik meg, hogy még életükben intézményt nevezzenek el róla, de az „apróra nőtt, viszont óriássá emelkedett” Földi Imre megérdemli ezt. A csarnok névadóját köszöntötte Schmitt Pál, a MOB elnöke, dr. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, Bencsik János polgármester, országgyűlési képviselő, valamint Lukács Zoltán önkormányzati és országgyűlési képviselő. Az ünnepséget látványos sportbemutató zárta

A névadó ünnepség hangulatát a Fesztivál Fúvószenekar, illetve a Harmónia Mazsorett csoport előadása alapozta meg. A lelátót szép számban benépesítő nézők között jónéhány illusztris vendég is volt, köztük például a Nemzet Sportolói közül is többen: dr. Sági Györgyné Rejtő Ildikó olimpiai bajnok tőrvívó, Weltner Györgyné Ivánkai Mária paralimpikon asztaliteniszező, Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó és Portisch Lajos olimpiai bajnok sakkozó.


A Himnuszt követően a kivetítőn Földi Imre sportsikereiből tekinthettek meg a jelenlévők egy rövid összeállítást. Ezt követően dr. Gyenesei István sportot felügyelő önkormányzati miniszter köszöntötte az évszázad magyar súlyemelőjét. Mint mondta, az élet nem mindig volt kegyes Földi Imréhez, hiszen 1968-ban csupán súlykülönbséggel szorult le az olimpiai dobogó legfelső fokáról, de négy év múlva, Münchenben 36 évesen még volt ereje megszerezni az aranyérmet. – Keveseknek adatik meg, hogy még életükben intézményt nevezzenek el róla, de a tatabányai Földi Imre, ez az apróra nőtt, de óriássá emelkedett sportoló megérdemli ezt – jelentette ki a miniszter, aki a Magyar Köztársaság címerével díszített arany pecsétgyűrűt nyújtotta át a 71 esztendős ünnepeltnek.


– Földi Imre hűséges volt Tatabányához, ez az ő városa, itt vált sportolóvá, itt nősült és itt nevelte a lányát is Európa-bajnokká – ezt már Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Európa Parlamenti képviselő mondta, hozzátéve: az, hogy Földi öt olimpián is részt vett, s valamennyi alkalommal pontszerző helyen végzett, olyan teljesítmény, amit azóta sem tudott véghezvinni egyetlen súlyemelő sem. – Földi Imre a nemzet büszkesége, az ő pályafutása is ékes bizonyítéka annak, hogy a sport jól érzi magát Tatabányán – jelentette ki Schmitt Pál, aki a Magyar Omlimpiai Bizottság nevében olimpiai emlékérmet nyújtott át a sportcsarnok névadójának.


Ezt követően dr. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke mondott beszédet. Ő is felidézte Földi Imre pályafutását, fantasztikus eredményeit, majd a felújított sportcsarnok múltjáról is szólt néhány szót. – Rengeteg emlékezetes versenynek lehettünk itt tanúi – mondta. – Még ma is emlékszem arra, amikor egy különösen forró nyári napon csak úgy lehetett versenyzésre alkalmassá hűteni a létesítményt, hogy a tűzoltók kívülről folyamatosan locsolták.
Dr. Aján Tamás kijelentette: Földi Imre neve ma is fogalom, majd a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség legmagasabb kitüntetésének számító arany érdemrendet adta át az ünnepeltnek.


Bencsik János, Tatabánya polgármestere, önkormányzati képviselő azt a két évvel ezelőtti pillanatot idézte fel, amikor Lukács Zoltán javaslatára a képviselőtestület egyhangúlag elfogadta, hogy a sportcsarnokot Földi Imréről nevezzék el. – Egyetlen feltételünk volt csupán: hogy újítsuk fel a létesítményt – mondta. – A névadáshoz ugyanis méltó állapotba kellett hozni a csarnokot.
A polgármester rámutatott: a város életében lényeges szerepe van a sportcsarnoknak, mivel az intézmény fő funkciója a közösségi erőforrások gyarapítása. – A kulturális fejlesztések mellett fontos a test nevelése is – jelentette ki. – Ezért kaptak a küzdősportok is helyet a felújított csarnokban, ezért építünk görkorcsolyapályát, ezért épül új strand és uszoda, és ezért készülhetnek nemsokára új helyen dr. Partali László javaslatára a vívók is.
Bencsik János végezetül azt mondta: a most átadott Földi Imre Sportcsarnok azt az üzenetet közvetíti az ország számára, hogy fontos ügyekben lehet jó kompromisszumokat kötni. A polgármester a város legendás súlyemelőjének önkormányzati emlékérmet adott át.


Ezt követően Lukács Zoltán önkormányzati és országgyűlési képviselő köszöntötte az ünnepeltet, aki – szavai szerint – csendben, szinte észrevétlenül vált halhatatlanná, s tette azzá a várost is, ahol él. – Amikor világszerte a tatabányai Földi Imrét emlegetik, akkor nem csak az ő neve vonul be az örökkévalóságba, hanem egy kicsit Tatabánya is – mondta a sportcsarnok felújításának és névadásának kezdeményezője. – Ez a felújított sportcsarnok azt jelzi, hogy Tatabánya nem felejtette el, mivel tartozik a sportolóinak.
Lukács Zoltán nem csupán az érmeket halmozó Földi Imrére emlékezett, hanem arra az emberre is, akit ő még gyerekként megismert. – Ugyanabban a házban laktunk: ő a hetediken, mi pedig a földszinten – idézte fel személyes élményeit. – Gyakori játékunk volt, hogy a barátaimmal belecsimpaszkodtunk a karjába, de sosem tudtunk annyian rajta lógni, hogy ő ne emelt volna fel minket. Az utcán sem tudott úgy végigmenni, hogy lépten-nyomon meg ne állítsák egy kézszorítás vagy néhány kedves szó erejéig.
Lukács Zoltán beszéde végén megköszönte Földi Imrének mindazt, amit Tatabánya városáért és a sportszerető magyar szurkolókért tett, s jó egészséget kívánva neki, az új sportcsarnok első buzdításával búcsúzott: Hajrá Bányász, hajrá Tatabánya!


Bár maga az ünnepelt köztudottan nem szívesen beszél magáról, a műsorvezetőnek mégis sikerült szóra bírnia. Földi Imre elmondta: 17 és fél éves korában emelte az első súlyt. – Először birkózó szerettem volna lenni, de hamar kiderült, hogy ehhez a sporthoz túl alacsony vagyok – emlékezett vissza. – Így lettem súlyemelő.
A névadó elmondta: az új csarnokot még nem sikerült bejárnia, de amit látott, az nagyon tetszik neki. – Azt kívánom a tatabányai sportolóknak, hogy sok jó eredményt érjenek el ezek között a falak között és küzdjenek úgy, ahogy annak idején én küzdöttem.


A Földi Imre Sportcsarnok névadó ünnepségének második felvonása a különböző szakosztályok bemutatóival folytatódott, majd a hattagú súlyemelő válogatott bukaresti Eb előtti utolsó felmérő versenye zárta a megnyitót.

 

***

 

A tatabányai sportcsarnok felújítása 212 millió forintba került. A beruházás során bővült az eddigi súlyemelőterem: a 280 új négyzetméteren bemelegítő helyiség és korszerű öltözők kaptak helyet. A súlyemelőteremre épített 255 négyzetméteres edzőtermet a birkózó szakosztály veheti birtokba, míg a tetőtérben a cselgáncsozók kaptak egy 220 négyzetméteres helyiséget a felkészülésre. A Földi Imre Sportcsarnok galériáján nemzetközi követelményeknek megfelelő tv-közvetítőállásokat, VIP-lelátót, bírói öltözőket és dopping-ellenőrzést szolgáló helyiséget alakítottak ki.
Forrás: www.tatabanya.hu

Tatabánya Online: tatabanya.mconet.biz
Szóljon hozzá a fórumon! MCOnet Fórum - Tatabánya