Tatabánya

DIY és gyári lézer gravírozás - ki mit tud?

DIY és gyári lézer gravírozás - ki mit tud?

A lézervágás, -gravírozás a megjelenése óta nagyon sikeressé vált. A szükséges technológia rohamos fejlődésével ma már otthon is sok mindent megcsinálhatunk barkács eszközökkel, amihez régen szobányi berendezések kellettek. Hol tart e téren a technika?

Nagyon fejlett volt a cameo eljárás

 

A gravírozás - vagyis hogy anyagokba mintákat vésünk - azóta jelen van, mióta az ember nyomot akar hagyni maga után a világban. A “már az ókori Egyiptomban” mondás itt is helyén való, ugyanis magas szinten faragott drágaköveket már abban a kultúrában készítettek: cameo vágásnak nevezik ezt a technikát.

 

A kézi gravírozás mellett egyébként a savval maratást is nagyon régóta használják: míg az előbbi éles vonalat, ez utóbbi mélyedést vájt.

 

Fából készült szuvenírek a piacon

 

Égetéses technika

 

Nagy ugrás volt ezen a téren a felfedezés, hogy a lézersugarat ipari keretek közt lehet erre a célra használni. A lézer, mint egy ceruza, a kibocsátott fénysugár által lehetővé teszi, hogy a vezérlő segítségével előre megtervezett mintát kialakítsuk.

 

A sugárnyaláb energiája felmelegíti és megolvasztja vagy megtöri a felszínt egy nagyon kicsi - 0,1-0,01 milliméteres - ponton.

 

A lézeres vágás során hasonlóan használják a lézersugarat, mint a gravírozásnál, csak éppen itt addig melegítik az anyagot - melynek típusa az üvegtől a fán át a bőrig, plexiig terjed -, amíg át nem vágják.  

 

A gravírozás nagyon kedvelt technika, egészen különleges hatást érhetünk el vele: például fotókat marathatunk fába, vagy fényes, polírozott felületekbe, és bizonyos műanyagokba.

 

Minél erősebb, annál gyorsabb

 

Ma már otthon is gravírozhatunk - természetesen ami a professzionális berendezésektől a házi megoldásokat megkülönbözteti, az a hatásfok.

 

Számszerűen, míg az otthoni gépek jellemzően 10-100 watt, a gyáriak 8000 watt teljesítményűek. Ha modellünk csak 1,5 wattal sütögeti az anyagot, akkor az átvágható lemez vastagságával és a gravírozás sebességével szemben sem lehetnek nagy elvárásaink.

 

Nem kicsi a munka időtartama DIY módszerrel, akár fél napig készülhet egy gravírozás. Ha lézergravírozott ajándékot készítünk, a befektetett munka és időmennyiség a profi módszerekkel térül meg igazán. Hobbinak persze remek az otthoni lézeres alkotás.

 

Már egy gyenge lézer is veszélyes a szemre

 

Nem mellesleg, ha házilagosan dolgozunk - például fotókat vésünk fába -, gondoskodnunk kell a körülményekről, legfőképpen a védőfelszerelésről, mivel a lézer károsítja a látást. Az égetés során megjelenő füst is veszélyes lehet, tehát egy külön, jól szellőző műhely nem árt.

 

Az elkészíthető mennyiség is teljesen más ipari és házi körülmények közt. A kisebb cégek számára is érdemes egy professzionális lézer gravírozó gépet megvenni - az összes szükséges szoftverrel -, amennyiben vállalkozás szerűen kívánnak gravírozni, nem pedig olykor-olykor. Érdemes figyelembe venni, hogy a szervízelés, a profi háttér ezeknél a gépeknél garantált.