Tatabánya

Csavarkompresszor használata

Csavarkompresszor használata

Biztosan mindenki volt már olyan helyen, ahol sűrített levegővel működött valami, csak több mint valószínű, hogy nem tudott arról, hogy a csavarkompresszor az a berendezés, ami képes ennek az előállítására. Ezért is lepődnek meg például az emberek akkor, amikor eláruljuk, hogy bizony még a fogászatban is van kompresszor – bár az a direkt erre a célra készített dugattyús kompresszor.

Ebből azért már kiderül, hogy lehetséges, hogy nem tudjuk pontosan, mi az a csavarkompresszor, de az biztos, hogy már találkoztunk az általa előállított sűrített levegővel. Ismerkedjünk meg jobban a csavarkompresszor berendezéssel, annak működési elvével és a felhasználással, méghozzá a btkkft.hu munkatársainak jóvoltából.


Csavarkompresszorra otthon és általában az iparban is szükség van. Otthon főleg a kerti munkáknál előnyös a berendezés, hiszen egyszerűen sokkal gyorsabbá és kevésbé megterhelővé teszi a különféle takarításokat, a kerekek pumpálását vagy bármi más hasonló „fújós” tevékenységet. A barkácsmunkáknál is lényeges előnyre tehetünk szert, ha rendelkezünk egy ilyen géppel.


Természetesen itt merül fel a kérdés, hogy mi a különbség az otthon használatos és az ipari gép között – merthogy különbség az természetesen van, és nem úgy árulják ezeket, hogy kicetlizik, melyik az ipari és melyik az otthoni. A nagy különbség egyértelműen a teljesítményben rejlik, hiszen míg az ipari felhasználásnál nagyon nagy teljesítményre van szükség, addig az otthoni munkákra egy kisebb is elég. Ez már egyébként tükrözi azt is, hogy milyen árbeli különbségek vannak a termékek között.


Vannak természetesen olcsóbb és drágább gépek is, az ár pedig általában attól függ, hogy milyen teljesítménnyel bír a kompresszor. Az olcsóbb gépeket ajánljuk az otthoni munkákra, ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy még ekkor se döntsenek a legolcsóbbak mellett, hiszen azok kiszámíthatatlanok, és nagyon hamar tönkremennek, a tapasztalatok pedig még azt is mutatják, hogy szinte lehetetlen őket megjavítani – tehát eleve halálra vannak ítélve. Mivel az ipari területen nyilván hosszú órákig fog működni egy csavarkompresszor, itt nem is érdemes az olcsóbbak között keresgélni, itt inkább a teljesítmény és a márkanév döntsön – érdemesebb a nagyobb befektetés.


Fontos egyébkét valamennyire érteni is, hogy például hogyan működik egy ilyen berendezés, hiszen akkor nagyobb eséllyel vehetjük észre az esetleges problémákat, ha kicsit jobban is értünk hozzá, akkor akár meg is javíthatjuk magunk, vagy a szerelőnek tudunk abban segíteni, hogy hol keresse a problémát. A csavarkompresszor működési elve szerint két csavar egymással szemben helyezkedik el és ellentétes irányba forog – így állítja elő a sűrített levegőt.


Esélyes azonban ilyenkor, hogy felhevül a levegő – ennek elkerülése érdekében találták ki azt a megoldást, hogy egy finom olajréteggel óvják a két csavar közötti teret, tehát így lehetetlen a hevülés. Az olaj azonban érintkezik a csavarok által előállított levegővel, amely könnyen a levegőbe is juthat, az olajat pedig mindenki tudja, hogy káros a környezetre és az egészségre is. A szűrő segítségével azonban nem jut a sűrített levegő környezetébe az olaj, tehát nem kell ettől a problémától félni – így működik megfelelően a csavarkompresszor.


Talán ebből a magyarázatból már érzékelhetjük a lehetséges problémákat is, amelyekkel az „orvoshoz” kell fordulni. A viccet félretéve, ha csöpög az olaj, akkor fontos megnézetni, mert több mint valószínű, hogy egy szűrőcserére lesz szükség, vagy egy tisztításra.


A csavarkompresszor főleg ipari területi alkalmazásra ajánlott, hiszen nagyon hosszú ideig, elég csöndben tud dolgozni, nem zavaró, és nagy a teljesítménye. Figyeljen oda azonban az esetleges meghibásodásokra, mert azok különféle károkat is okozhatnak.