Komárom-Esztergom megye

Új állategészségügyi és takarmányozási rendszer fejlesztése

Új állategészségügyi és takarmányozási rendszer fejlesztése

A komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással megkezdte egy új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszer kifejlesztését.

A két éves projekt keretében folyékony és szilárd kiegészítő takarmányokat és gyógyhatású anyagokat fejlesztenek, amelyek javítják a tejelő tehenek teljesítményét az ellés után, illetve a teljes tejtermelő időszak alatt, emellett kényszeritató, úgynevezett drencselő készülékeket is kifejlesztenek. A projekt költségének felét a két társaság vissza nem térítendő támogatásként kapta meg, a másik felét pedig önerőként biztosítják, melyből kétharmad részt a Solum Zrt vállalt.

 

 

A meglévő és újonnan gyűjtött termelési, szaporodásbiológia, és állategészségügyi adatok felhasználásával az Adexgo Kft. egy komplex monitoring programot dolgoz ki, ezzel az állattartó telepek, valamint a diagnosztikával foglalkozó szakemberek telep- és egyedspecifikus takarmánykiegészítőket és adagokat állíthatnak össze megelőző, illetve gyógyászati céllal. Az Adexgo Kft. az egészségvédő hatással rendelkező állati eredetű funkcionális élelmiszerek, valamint takarmány kiegészítők és adalékanyagok gyártása és forgalmazása területén folytat kutatásokat.

 

/T.D.