Komárom-Esztergom megye

Tiltakoznak a párkányi hulladékfeldolgozó ellen

Tiltakoznak a párkányi hulladékfeldolgozó ellen

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés egyhangú határozatban tiltakozik a párkányi papírgyár területére tervezett üzem ellen, amely évente húszezer tonna autógumit és műanyagterméket dolgozna fel.

Popovics György tájékoztatása szerint a beruházásról, amelynek a határon átnyúló környezeti hatásai vannak, nem tájékoztatták a Duna menti településeket sem. Esztergom és Párkány környéke az ország legszennyezettebb levegőjű térsége, a papírgyár területére tervezett beruházás az uralkodó széljárás miatt tovább szennyezné a magyar oldalon lévő, Duna-parti városok levegőjét. A Magyar Közösség Pártja kérte számon a párkányi polgármestert a beruházásról, emellett aláírásgyűjtést is kezdeményeztek.

 

Tiltakoznak a párkányi hulladékfeldolgozó ellen

Esztergom és Párkány környéke az ország egyik legszennyezettebb levegőjű térsége

 


Eugen Szabó, Párkány polgármestere azt mondta, a beruházásról szóló tájékozatót feltették a város honlapjára és kifüggesztették a hirdetőtáblára. A véleményezési folyamatban az önkormányzat összegyűjti az észrevételeket és továbbítja a környezetvédelmi minisztériumba. "Nem találtam semmi kivetnivalót a beruházásban. Egy modern, 40 főt foglalkoztató üzem épülhetne meg" - jelentette ki. A Földművelésügyi Minisztériumban nemzetközi hatásvizsgálati eljárást kezdeményezett a Válaszúton Alapítvány, mert a tervezett üzem alig több mint egy kilométerre lenne a határtól, ennek ellenére a magyarországi felet nem tájékoztatták a létesítményről./T.D.