Komárom-Esztergom megye

Látogatóbarát útvonal a Sátorkőpusztai-barlangban

Látogatóbarát útvonal a Sátorkőpusztai-barlangban

A Dorog határában lévő Sátorkőpusztai-barlangban látogatóbarát útvonalakat alakított ki, új lámpákat szerelt be, valamint megtisztította a barlang régi és újonnan napvilágra került képződményeit a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület.

Lieber Tamás az egyesület elnöke hozzátette, az úgynevezett Hátsó-terem vált a földalatti képződmény megújulásának egyik jelképévé. A korábban bekormozott és összefirkált terület a barlang egyik leglátványosabb része lett, az üledék eltávolítása és a tisztítás után gipszvirágokkal és -tűkkel gazdagon kitöltött hasadékok nyíltak meg. A korábban beépített rozsdamentes létrák és hidak lehetővé tették, hogy több helyről kihordják a látogatók által összetaposott üledéket. Így például a barlang Ferde-termében a lemosás után láthatóvá vált a különleges, egyedi képződményekkel borított aljzat.

 

Látogatóbarát útvonal a Sátorkőpusztai-barlangban

A barlangot minden hónapban egy hétvégi napra nyitják meg


A BEBTE elnöke elmondta, hogy a közösségi oldalakon való megjelenéssel megsokszorozódott az érdeklődők száma. A látogatók által kilélegzett szén dioxid és a hő a képződmények károsodását is eredményezheti, ezért módosítottak a túravezetés rendjén. A barlangot minden hónapban egy hétvégi napra nyitják meg, akkor viszont reggeltől délutánig több csoportban zajlanak a túrák. A Sátorkőpusztai-barlangot, Komárom-Esztergom megye egyetlen, a nagyközönség számára is látogatható barlangját 1946-ban dorogi természetjárók fedezték fel.