Komárom-Esztergom megye

Az Északdunántúli Vízmű 2 milliárdos beruházást zárt le

Az Északdunántúli Vízmű 2 milliárdos beruházást zárt le

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. befejezte a Tatabánya-Oroszlány regionális vízellátó rendszer XV/C vízaknájának felújítását - jelentette be 2015. november 30-án a társaság vezérigazgatója.

Jelen Tamás az EU-s forrásokból támogatott beruházásról elmondta: ötven évre biztosítja a térség biztonságos ivóvíz ellátását, és duplájára, 30 ezer köbméterre növeli a jelenlegi kapacitást. A XV/C vízaknát 50 éve építették a bányatérség víztelenítésére, a 200 méter mélységből érkező víz ásványvíz minősítést is kapott. Az ÉDV Zrt. Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében 84 településen 310 ezer fogyasztó részére biztosítja az ivóvízellátást.


Áder János


Áder János köztársasági elnök  megtekinti az Északdunántúli Vízmű Zrt. által üzemeltetett vízbányát, a XIV/A számú vízaknát Tatabányán 2015. november 3-án. Mellette Hornyák Dávid üzemvezető. MTI Fotó: Kovács Tamás


Páris Zoltán, műszaki vezérigazgató-helyettes hozzátette: felújították a bánya teljes gépészetét és irányítástechnikáját, illetve egy vízkezelő berendezést építettek, amely a vízből kiválasztja a vasat. Az Északdunántúli Vízmű jövőre, a tatabányai Szent Borbála évhez kapcsolódva egy látogatóközpont építését tervezi, ahol a nagyközönségnek is bemutatnák a különlegességnek számító mélyművelésű vízbányászatot.


MTI /MCOnet